Wykład prof. Danielle Reed "Taste, Smell, and COVID-19"

StartAktualnościAktualnościWykład prof. Danielle Reed ...

Wykład prof. Danielle Reed "Taste, Smell, and COVID-19"

11.05.2022

Wykład prof. Danielle Reed pt. Taste, Smell, and COVID-19 odbędzie się 8 czerwca br. w godz. 14:00-16:00. Spotkanie będzie miało formę hybrydową: stacjonarnie w auli Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii UG i GUMed oraz online.

Streszczenie wykładu: Nasze zmysły smaku i węchu są często przyjmowane za rzecz oczywistą, ale są to ważne systemy sensoryczne, które nie tylko pomagają nam zachować bezpieczeństwo, ale także doceniać życie i cieszyć się nim. Utrata smaku i węchu występuje jako naturalny proces starzenia, ale może być również objawem chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona lub Alzheimera, lub może być skutkiem terapii onkologicznych. Ostatnio utrata smaku i zapachu była i jest kardynalną cechą działania niektórych wariantów SARS-CoV-2, które wywołują COVID-19. Prof. Danielle Reed przybliży ten temat podczas swojego wykładu, a publiczność będzie miała okazję przetestować swój własny zmysł smaku i węchu. Więcej o wydarzeniu na stronie UG.

prof. Danielle Reed
prof. Danielle Reed

Sylwetka prelegentki: Prof. Danielle Reed jest ekspertem w dziedzinie biologii zmysłu smaku i zapachu oraz międzyosobniczych różnic w percepcji smakowej i węchowej, które wynikają z genetycznej zmienności genów receptorów tych zmysłów. Prof. Reed jest zastępcą dyrektora Monell Chemical Senses Center w Filadelfii w USA, ośrodka będącego światowym liderem w badaniach chemosensorycznych, czyli badaniach nad percepcją związków chemicznych i przetwarzaniem informacji, którą one ze sobą niosą. Danielle Reed jest również członkiem zespołu kierowniczego Global Consortium of Chemosensory Research (GCCR), które łączy osoby na całym świecie prowadzące badania nad powiązaniami między chorobami układu oddechowego (np. COVID-19) i ich wpływem na zapach i smak. Prof. Reed jest także prezesem Association of Chemoreception Sciences (AChemS), międzynarodowej organizacji naukowców zajmujących się badaniem smaku i zapachu. Profesor Reed ma duże doświadczenie w wystąpieniach publicznych: często prowadzi webinary i wykłady dla profesjonalistów oraz występuje w mediach publicznych, m.in. w prasie (np. The New York Times Magazine), programach telewizyjnych i radiowych, w których dzieli się z opinią publiczną swoją wiedzą i doświadczeniem na temat chemorecepcji u ludzi.



wykład_prof._Danielle_Reed.png